ALEPH Botoșani: Interviu cu Pr. Conf. Dr. Constantin Necula

12 Martie 2015, în Aleph, Noutăți

Luni, 9 martie, la Casa Sindicatelor din Botoșani a avut loc o conferință organizată de A.T.O.R. Botoșani  în care a fost invitat Pr. Conf. Dr.  Constantin Necula, profesor la catedra de Catehetică și Omiletică a Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. La sfârșitul conferințeti Pr. Constantin Necula a oferit un scurt interviu membrilor Clubului de Jurnalism Religios ALEPH Botosani. 

 

 

Ce efect credeți că va avea această conferință asupra oamenilor, ținând cont de faptul că au fost prezenți nu numai creștini ortodocși ci și creștini de alte confesiuni?

 Eu sper să nu-i fi supărat și să fi ințeles că mesajul nostru a dus tocmai la intărirea unitații în jurul lui Hristos. A unui neam rătăcit și zburătăcit.

 

Urmărindu-vă într-o altă conferință de-a dumneavoastră, spuneați că aveți multe rude adventiste. Cum ați ajuns sa fiți tocmai preot ortodox?

Deci ești cu securitatea, de zici că mă urmărești. Pur și simplu, chemarea lui Dumnezeu. Eu am zis că dacă tot a strigat după mine, m-am supus. Putea să mă cheme la orice altceva, raspundeam la fel de activ.

 

Urmează să ajungă la conducere o generație tânară, crescută cu tablete si smartphone-uri, însă poate fară acea frică de Dumnezeu cu care au fost crescuți bunicii și străbunicii noștri. Ce sfaturi le dați viitorilor preoți, seminariștii de astăzi, care vor sluji pentru o astfel de generație?

Să  fie foarte atenți să nu fie furați de smartphone-uri si de toate cele, să-și vadă de cartea de rugăciuni care e cea mai bună tabletă din câte am întâlnit până acum. Se deschide și se citește cât mai des și cât mai adânc.

 

Se pune din ce în ce mai des problema numărului de preoți și biserici ortodoxe raportat la numărul  de locuitori ai Romaniei. Ce parere aveți?

Este o prostie! România are în continuare un lăcaș ortodox la 1083 de creștini ortodocși. La celelalte culte este câte un lăcaș la 12-24-34 de persoane.  Mai e de lucru la capitolul acesta. Eu nu cred că numărul de biserici va duce la creșterea credinței, ci cred că utilizarea lor în favoarea credincioșilor la transparentizarea lor va duce de fapt la creșterea calității actului educațional și de cult.

 

Teofan Justinian Curelariu

Priscila Brînzac

 

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular