Călător prin ținuturi moldave

12 Noiembrie 2016

Ce înseamnă să fii un jurnalist freelancer? Înseamnă să călătorești prin întreaga lume, cu un aparat Canon la braț, să vezi oameni, locuri și culturi noi, și să scrii articole despre multiculturalitatea și diversitatea lumii. Sâmbătă, 12 noiembrie Iașul a avut un oaspete, care în lunga lui călătorie, s-a hotărât să imortalizeze capitala Moldovei, pentru a descoperi întregii lumi frumusețile netrecătoare ce se ascund aici. Este vorba despre Federico Geremei, jurnalist italian de profesie, colaborator al unor publicații de turism din Italia, precum: Repubblica Viaggi , Il Venerdi di Repubblica ,ambele ale cotidianului La Repubblica, dar și al altor publicații turistice de mare succes precum: Vogue, Touring Magazine, etc.

Scopul vizitei sale în România este de a realiza un reportaj cultural turistic legat de locurile de cult din Moldova și Bucovina, reportaj ce va apărea în publicația lunară Luoghi dell` Infinito, supliment al cotidianului Avvenire, care are un tiraj de 140.000 de exemplare. Luoghi dell’Infinito este o publicație lunară cu o lungă tradiție care prezintă articole legate de lumea creștină, simboluri, artă, artiști, locuri cu încărcătură spirituală deosebită, obiective istorice. Federico Geremei se află în România la invitația Biroului de Promovare Turistică „Roma”, a Autorității Naționale pentru Turism și a Agenției de turism Basilica Travel. (Sursa: Autoritatea Națională pentru Turism).

Pentru a vizita obiectivele Iașului, oaspetele nostru a avut nevoie de ajutorul a doi studenți din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, membri ai Colegiului „Sfântul Nicolae”, în persoana lui Fârtăeș Alin și Cârlan Vladimir. Prima mănăstire vizitată a fost Cetățuia, ctitoria voievodului Gheorghe Duca din secolul al XVII-lea, apoi am ajuns la mănăstirea Galata, mănăstire de maici ctitorită de domnitorul Petru Șchiopul în secolul al XVI-lea, după ne-am reîntors în centrul istoric al Iașului și am vizitat catedrala veche mitropolitană din Iași, Sf. Gheorghe, ctitorie a Mitropolitului Gavril Calimachi din secolul al XVIII-lea. Ultimele obiective vizitate au fost: Muzeul Mitropolitan, unde oaspetele nostru a putut admira vechi obiecte de cult din patrimoniul Mitropoliei, apoi mănăstirea Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului Vasile Lupu. Ultima mănăstire vizitată a fost Golia, cu turnul ei plin de istorie.

În final, Federico a rămas plăcut impresionat de experiența trăită în Iași și ne-a acordat și un interviu. Redăm interviul tradus din limba engleză:

„Mă numesc Federico, sunt un jurnalist freelancer din Italia. Mă aflu aici în Iași în ultima zi a călătoriei mele prin România, totuși cred că o zi este insufiecientă pentru a descoperi toate comorile orașului. Am aflat că Iași este un oraș al recordurilor, prima universitate a fost înființată aici, primul teatru din România. Am fost impresionat de tradiția foarte bine păstrată a Iașului, și se spiritualitatea atât de vie pe care am găsit-o în mănăstirile moldave. De asemenea, îmi doresc să revin în Iași cu ocazia unor sărbători precum Crăciunul, sau a unui pelerinaj.”

Din motive personale, domnul Federico Geremei nu a acceptat să apară în fotografii. Noi am fost de acord cu această dorință.

 

Vladimir Cârlan – coordonator al Redacției „Alpha” și Alin Fârtăeș - secretar al Redacției, din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași.