Expoziţia „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Universul Credinței”

21 Octombrie 2015, în Colegiu, Noutăți, Proiecte

O expoziție de icoane pe lemn organizată la Casa Corpului Didactic "Spiru Haret"

În această după-amiază, 7.10.2015 a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Universul Credinței”, organizată de  Asociaţia PRORELIS, în colaborare cu Protopopiatul Hîrlău şi APOR Iaşi la Casa Corpului Didactic „Spiru Haret”.

La acest eveniment au participat numeroşi invitaţi de seamă:  Arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier pe probleme de învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, Pr. Protoiereu Nicolae Crăciun, Prof. Silviu Iordache director al CCD Iaşi, Pr. Dr. Dragoş Bahrim, Mănoiu Denisa Inspector de religie, Istrati Otilia din partea APOR Iaşi, Bogdan Neculau din partea Inspectoratului, Prof. Crăciun Laura director al Şcolii Generale Pîrcovaci, Pr. Sebastian Teacu directorul Centrului de Formare și Inovare al Fundației Varlaam Mitropolitul, precum si alte cadre didactice, moderatorul expoziţiei fiind d-na  Lupiş Daniela.

Despre aceste minunate icoane create în timpul Taberei de pictură religioasă ,,Sf. Ap. Luca” organizată în acest an în Parohia ,,Sf. Împ. Pulheria”, Pîrcovaci, Oraşul Hîrlău de către minunata familie a Pr. Nicolae Crăciun (protopop de Hîrlău) care prin osteneala sa duce această tabără an de an ajungând în prezent la a XVI-a ediţie,  astfel îmi face deosebita plăcere de a vă prezenta în câteva cuvinte  de către cine le-a creat şi pentru ce au fost create.  Icoanele expuse sunt create de către copii şi tineri proveniţi în mare parte din familii cu probleme sociale, monoparentale, ş.a. care s-au regăsit în arta iconografică, şi-au creat prietenii frumoase între ei dar şi cu Sfinţii care urmau a fi pictaţi. Unii dintre aceşti copii au simţit o chemare din partea icoanei şi a Sfinţilor, ajungând în cele din urmă să-şi descopere talantul ascuns. De când sunt îndrumător al acestui proiect (ca voluntar) mărturisesc că am văzut acest lucru, cum Dumnezeu lucrează prin mâna tânărului iconar, conştientizând că şi eu am început ca ei. După terminarea picturii icoana devine fereastră spre Cer, o legătură sigură dintre cel creat şi Creator.

Din această perspectivă, icoana ne cheamă la un neîncetat urcuş, prin mărturia pe care o aduce fiind o invitaţie la călătorie în lumea de dincolo, spre Cer.

În ceea ce priveşte aranjarea artistică a expoziţiei, aceasta a fost  gândită de către d-na prof. de religie Rodica Curcă de la Şcoala Gimnazială Pîrcovaci care a expus cu drag şi estetică o parte din valoroasa colecţie de etnografie colecţionată cu trudă şi dragoste de tradiţie de la bătrânele octogenare din satul natal. Această colecţie de cusături are şi o deosebită simbolistică transmisă din bătrâni, se spune că sunt aripile îngerilor care protejează icoana.

Aduc alese mulţumiri Colegiului ,,Sf. Nicolae” Iaşi care mi-a fost alături la această expoziţie de icoană prin grupul psaltic Aleph ce a încântat invitaţii cu trei interpretări bine transpuse cu acest eveniment şi nu în ultimul rând Pr. Arhim. Hrisostom Rădăşanu care a răspuns cu drag invitaţiei.

Expoziţia se desfăşoară în perioada 07-30 octombrie 2015, la Casa Corpului Didactic „Spiru Haret” Iaşi.

(Articol realizat de către îndrumătorul Taberei de pictură Curecheriu Ionuţ Dragoş, membru CSN)

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular