”Între Sfințenie și Lașitate. Istoria Bisericii sub comunism”

13 Februarie 2017, în Colegiu, Noutăți

 Vineri, 10 februarie, în sala „Baptisteriu” a Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc conferința „Între Sfințenie și Lașitate. Istoria Bisericii sub comunism”.  Tema a fost dezbătută de către teologul Radu Preda, președinte executiv al I.C.C.M.E.R. (Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) și conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, istoricul Adrian Nicolae Petcu, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, și istoricul George Enache, conferențiar la Facultatea de Istorie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei prin Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași. Conferința a fost moderată de către  părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

 Această întâlnire a fost organizată cu prilejul Anului comemorativ Justinian Patriarhul  și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, așa cum a fost declarat anul 2017 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această conferință va avea o continuitate prin Simpozionul „Dumitru Stăniloae” ce va avea avea loc la Iași în perioada 4-6 mai.

Redăm în continuare cuvintele părintelui prof. univ. dr. Ion Vicovan cu privire la mult așteptatul eveniment din luna mai: „Am organizat o primă întâlnire dintr-un șir de întrevederi, în vederea organizării Simpozionului Internațional al Facultății noastre de Teologie Ortodoxă, care se va desfășura în perioada 4-6 mai. Tema Simpozionului este «Mărturie și memorie în România comunistă». Această problematică este importantă și necesară; se impune cu necesitate o dezbatere pe această temă, pentru că despre perioada comunistă, deși s-a scris, nu s-a scris suficient, iar din ceea ce s-a scris, uneori s-a scris incomplet, alteori tendențios. Eu văd în această problematică de dezbatere o necesitate și o contribuție în această zonă atât din partea teologilor și a preoților, cât și din partea mirenilor istorici care au preocupări în acest domeniu”.

Majoritatea celor prezenți la conferință au fost tineri, care nu au trăit direct evenimentele din perioada comunistă, așadar rolul istoricilor este crucial în a face lumină asupra acestei sumbre perioade din trecutul apropiat al României. Teologul Radu Preda a făcut o declarație foarte importantă: „Nu poți învăța pe cineva cât de importantă este libertatea decât arătându-i ce se petrece în absența libertății”.

 

Vladimir Cârlan - coordonator al Redacției „Alpha” din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae”, Iași

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular