Invitați de renume, în cadrul Conferinței internaționale „Credință și comunitate în bazinul mediteranean în Antichitatea târzie și Evul Mediu”

18 Martie 2016, în Colegiu, Proiecte

Conferința internațională „Credință și comunitate în bazinul mediteranean în Antichitatea târzie și Evul Mediu” a fost organizată de Colegiul „Noua Europă”, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară ,,Mihai Eminescu” - Fundațiile Ferdinand, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Colegiul „Sfântul Nicolae” și s-a bucurat la Iași de audiența unui public numeros format din studenți, cercetători și profesori.

Conferința internațională „Credință și comunitate în bazinul mediteranean în Antichitatea târzie și Evul Mediu” a fost organizată de Colegiul „Noua Europă”, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară ,,Mihai Eminescu” - Fundațiile Ferdinand, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Colegiul „Sfântul Nicolae” și s-a bucurat la Iași de audiența unui public numeros format din studenți, cercetători și profesori.

După introducerea domnului Petre Guran, care a prezentat invitații și contextul conferinței, a luat cuvântul părintele prorector Gheorghe Popa, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. „Aducem mulțumiri Colegiului Noua Europă și în mod special domnului Andrei Pleșu pentru lucrarea deosebit de frumoasă, una inspiratoare pentru mediul nostru academic. (...)Noua Europă nu poate fi edificată fără cunoașterea vechii Europe. Pentru a nu sugera faptul că noua Europă este în contradicție cu vechea Europă, putem folosi expresia «prima Europă» și «a doua Europă», așa cum Origen, spre exemplu, folosea pentru Vechiul Testament noțiunea de Primul Testament și pentru Noul Testament noțiunea de Al Doilea Testament. Origen a făcut acest lucru pentru a nu se mai considera că vechiul nu este important. Știm că fundamentele primei Europe au fost revelația iudeo-creștină, filosofia greacă și dreptul roman. Astăzi, sigur că aceste fundamente trebuie evaluate critic, pentru că societatea noastră este secularizată și pune între paranteze metoda revelației pentru cunoașterea acestor fundamente avem nevoie și de reflecții comune, așa cum este tema simpozionului acesta”, a spus părintele prorector în alocuțiunea sa.

În continuare, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a făcut referire în dicursul său la personalitatea istoricului Peter Brown: „Întrucât tema acestui simpozion se dorește a fi și un omagiu adus marelui istoric și profesor Peter Brown, care după cum cei mai mulți știu, a avut preocupări deosebite în ceea ce privește relația dintre religie și stat, elaborând cărți și studii temeinice pe această problematică și susținând numeroase conferințe în acest domeniu. Peter Brown i-a dedicat mult timp din cercetările sale Fericitului Augustin și a scris mult și bine despre cultul sfinților, după cum a acordat o atenție specială monahismului, cu cele două forme ale lui - idioritmic și cenobitic”.

„Mă bucur că am putut să fac această deschidere a conferinței la Iași și sunt convins că nu va fi ultima”

Sesiunea de la Iași a cuprins în continuare următoarele prezentări: părintele benedictin Mark Sheridan (Faculty of Theology of the Pontificio Ateneo S. Anselmo)- „The Development of the Concept of Poverty from Athanasius to Cassian”, pr. prof. univ. dr. Nelu Zugravu (Universitatea Alexandru Ioan Cuza)- „Christianity as a Factor of Dissolution and Aggregation in the Works of John Chrysostom”, prof. Matthew Milliner (Wheaton College, USA) - „Rethinking the «Afterlife of Icons», prof. Bogdan Maleon (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) - „The Exile around the Mediterranean Sea during the Early Byzantine Period”, lect. univ. dr. Iulian Damian (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) -  „Revelation in Abrahamic Religions: Convergence and Divergence Concerning the Phenomenon of Prophethood”, prof. David Michelson (Vanderbilt University, USA) - „From Periphery to Horizon: Peter R. L. Brown’s Contribution to the Historiography of Christianity”. La final, invitații au urmărit înregistrarea video a comunicării „Faith and Community around the Mediterranean” susținută de cunoscutul istoric și rofesor Peter Brown (Princeton University, USA).

 „Evenimentul și-a extins una dintre sesiuni la Iași, având susținerea a două instituții importante și dinamice - Colegiul Sfântul Nicolae al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, condus de părintele Hrisostom Rădășanu, și Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu. Mă bucur că am putut să fac această deschidere a conferinței la Iași și sunt convins că nu va fi ultima. Există o voință și o dorință, în primul rând din partea profesorului Andrei Pleșu, ca instituția Colegiul Noua Europă să fie activă și în alte centre universitare decât Bucureștiul, iar Iașul este un foarte important candidat în acest sens. În același timp, este și un angajament de-al meu personal de a promova instituțiile, dar mai ales mediul cultural al Iașului și de a permite acestui oraș să spună țării ceea ce are de spus, iar instituțiile culturale de aici să se integreze într-un circuit internațional semnificativ”, ne-a declarat declarat d-l Petre Guran, cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române, fost bursier al Colegiului Noua Europă și actual secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

„Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» și-a propus să încurajeze organizarea unor expoziții tematice și a unor manifestări științifice axate pe diverse domenii ale cunoașterii. De aceea, ne-am bucurat să ne implicăm în organizarea acestui simpozion specializat, care a grupat o serie de specialiști recunoscuți la nivel mondial. Sperăm ca prin organizarea la Iași a celei de-a doua părți a Conferinței «Credință și comunitate în bazinul mediteranean în Antichitatea târzie și Evul Mediu» să inaugurăm o tradiție a parteneriatului dintre instituțiile noastre de cultură și Colegiul Noua Europă”, a adăugat și d-l Bogdan Maleon, directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Iași.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Programului „Europe next to Europe”, cu sprijinul Riksbankens Jubileumsfond - Suedia.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular