Seară de poezie „Plumb”

3 Noiembrie 2016, în Colegiu, Noutăți

Membrii Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași iubesc poezia! De această dată poezia simbolistă, drept urmare, miercuri, pe data de 2 noiembrie începând cu ora 18:27 s-a desfășurat Seara de poezie „Plumb”, închinată marelui poet simbolist George Bacovia. Focul „trosnea” în șemineu, atunci când inițiatorul acestei seri, Marius Elisei coordonator al Comisiei Culturale a Colegiului, masterand și veteran în seri lirice, a dat startul emoțiilor survenite în urma recitării poeziilor bacoviene. Fiecare participant care a recitat, și-a însușit măcar în parte trăirile poetului, pentru a transmite publicului clipe de nostalgie și melancolie. După cum muzica se pliază perfect cu poezia, nu se putea să nu avem de față niște maeștri ai cântului. Loredana Loghin, Laura Mujdei, Mădălin Gîlcă, Alexandra și Ecaterina Muha ne-au încântat, ca de atâtea ori la serile de poezie, cu vocile lor și cu acordurile de chitară și vioară. Seara ne-a fost întregită și de compania unui prieten foarte bun al Colegiului, părintele Răzvan Ionescu, preot slujitor român în Paris, care s-a dovedit și el un bun mânuitor al vocii și chitării. Corul „MIRA” a fost și el prezent, dirijat de doamna Petronela Dârțu.

Poezia bacoviană și muzica au fost la ele acasă în acea seară la Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași. Jocul de lumini, melodiile de pian în surdină, chitară și vioară, covorul de frunze și focul din șemineu i-au făcut pe cei prezenți, și încă într-un număr destul de mare, să devină poezie, după cum ne place să spunem mereu.      

„Dacă ar fi să definesc ce înseamnă pentru mine seara de poezie, cred că aș spune că este de departe unul dintre spațiile  în care mă recunosc, în care știu cu certitudine cine sunt. Nu scriu poezii, dar poezia face parte din mine, îmi povestește în pași mărunți viața. Probabil, dacă nu ar fi fost poezie, mi-aș dedica viața întreagă să o inventez! Seara în versuri închinată lui George Bacovia se înscrie de altfel printre momentele în care simt să împărtășesc din relația mea cu poezia. Apoi, întotdeauna am crezut că G. Bacovia mă povestește cel mai frumos. A fost o seară minunată, altfel, ca de fiecare dată, o seară în care am fost și participant și spectator și ambele situații m-au așezat în starea omului special, așa cum îmi place să cred că s-au simțit și invitații noștri. Mulțumesc întregii echipe pentru lucrurile minunate de care ne-am bucurat!  Am început cu un gînd, continuăm cu el și vreau să terminăm cu același gînd: Să devenim poezie!”. A relatat Marius Elisei.

„Bacovia..Seară de poezie..emoție..suspans..tineri frumoși plini de dragoste..Asemenea cuvinte îmi trec prin minte și se cuibăresc în inimă, atunci când mă gândesc la momentele trăite în cadrul acestui eveniment construit împreună. Cuvintele sunt doar un pretext în ceea ce privește realitatea simțită alături de celălalt.” A relatat Cristian Butnărașu.

 

Tot în acea seară a avut loc premierea celor care au participat la concursul „Să redescoperim scrisoarea!”, inițiat tot de către Comisia Culturală. Așadar dintr-un număr de 38 de scrisori care au fost livrate în cutiuța poștală a Colegiului, au fost alese trei, pe criterii de originalitate, creativitate, respectarea gramaticii limbii române, și au fost citite în fața celor prezenți. Enumerăm mai jos numele celor trei câștigători, și titlurile scrisorilor lor:

Locul I: Carla Gheorghiu - ”Dragă Societate!”
Locul II: Vladimir Cârlan - ”Dragă cel mai mare dușman al meu!”
Locul III: Iulia Baciu - ”Nucleu al existenței mele!”

Aceste scrisori vor fi publicate pe site-ul oficial al Colegiului. Le mulțumim celor 3 câștigători fiindcă au reușit prin gândurile lor, să aducă în atenția publicului frumusețea netrecătoare a scrisorii clasice, într-o societate în care datorită evoluției tehnologice, crește cantitatea comunicării interumane, dar scade calitatea și profunzimea ei.

Le mulțumim tuturor celor care au recitat, au cântat, au fost prezenți și s-au bucurat împreună de poeziile marelui poet George Bacovia, de muzica de calitate și de scrisorile alcătuite cu mult meșteșug. Mulțumim celor care au făcut posibilă această seară de poezie, membrilor Comisiei Culturale, Marius Elisei, Cristian Butnărașu și Ștefan Topliceanu. Nu în ultimul timp mulțumim Pr. Arhim. Hrisostom Rădășanu, domnului director Valentin Țoc, care încuviințează astfel de întâlniri.

 

Vladimir Cârlan – Coordonator al Redacției „Alfa” în cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae”, Iași.

 

 

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular