Seara de poezie „Ce bine că ești!”

31 Martie 2017, în Cultural, Noutăți

Pe 31 martie, acum 84 de ani, se năștea la Ploiești Nichita Hristea Stănescu, cel care a făurit, dintr-o limbă pe care o considera ''dumnezeiesc de frumoasă'', „Necuvintele”.

Membrii Colegiului Sfântul Nicolae nu au lăsat să se aștearnă praful și liniștea peste cuvintele marelui poet. Aseară, la Colegiu, s-a vorbit în versuri pentru că a fost Seara de poezie intitulată „Ce bine că ești!”, un eveniment literar-muzical la care au participat tineri studenți din Iași. Seara a debutat printr-un recital de poezie în care au fost surprinse ipostaze ale lirismului stănescian. Astfel, preț de câteva  momente, participanții s-au sustras ritmului cotidian  pentru a se integra ruperilor de ritm din poezii precum: „Cuvânt”, „Îmbrățișarea”, „Deși”, „N-au murit în zadar”, „Rugăciunea”, „Tu”, „Hieroglifa”, „Ploaie în luna lui Marte” și altele.

 

În cadrul Serii de poezie au fost prezentate expoziția de icoană și ouă încondeiate „Învierea-regăsirea bucuriei” și expoziția de fotografie „Magia copilăriei” pentru a ne lumina inima cu bucuria Învierii și a zâmbetului gingaș de copil.

Cei prezenți au avut ocazia de a audia câteva interpretări ale corului psaltic „Iosif Naniescu”, precum și câteva melodii acompaniate de chitară.

Spre finalul serii a fost anunțată începerea unui nou proiect al Colegiului, „Cartea mea pentru Basarabia”, acțiune prin care Comisia culturală își propune să răspundă cererii de a ajuta la strângerea de cărți pentru o școală, o biserică și un spital din Republica Moldova.

 

A fost o seara cu Nichita Stănescu despre poezie, tinerețe, viață, sensibilitate, nevoie de artă și cultură, despre misterul existenței exprimat în cuvinte simple, dar pline de sens: „Ce bine că ești!”. Am putea spune că Nichita Stănescu ne-a lăsat acest vers pentru a ști cum să fim recunoscători pentru opera pe care ne-a lăsat-o și pentru că putem exclama în limba pe care a iubit-o atât de mult: Ce bine că ești, Nichita!

 

Anghelache Alina-Manuela

Redacția Alpha a Colegiului Sfântul Nicolae

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular