Buy nothing day

27 Noiembrie 2015, în , Noutăți

     La nivel internaţional, fenomenul Black Friday este contracarat printr-o mişcare anti-consum, sărbătorită în acest an în data de 27 noiembrie. Iată cum şi de ce ar trebui să ne alăturăm acestei mişcări, denumite Buy nothing day.

     De Buy Nothing Day, consumatorii sunt invitaţi să nu cumpere şi să organizeze acţiuni inedite de protest. 60 de ţări din întreaga lume s-au alăturat până acum mişcării. Marea Britanie, Suedia, Franţa, Finlanda, Japonia, Danemarca, Olanda sau Ungaria sunt doar câteva dintre acestea. În România, singurele acţiuni care s-au organizat au fost târgurile cu lucruri gratis. Iată doar câteva motive pentru care ar trebui să susținem Buy nothing day.

1.      Buy nothing day costă mai puţin decât Black Friday

     Black Friday este una dintre zilele cu cele mai mari vânzări la nivel global. Anul acesta, de exemplu, 6 retaileri din România au raportat vânzări de peste 260 de milioane de lei în 3 zile. De cele mai multe ori, însă, consumatorii sunt stimulaţi să cumpere produse de care nu au strictă nevoie, doar pentru că sunt la reducere. Aceştia ar trebui să îşi amintească însă că cea mai mare economie ar fi făcut-o necumpărând nimic.

2.       Buy nothing day descurajează hiperconsumul

     Populaţia ţărilor bogate, care reprezintă doar 20% din întreaga populaţie a planetei, consumă 80% dintre resursele naturale. Efectul este devastator, atât asupra mediului înconjurător care nu mai poate face faţă cantităţii de deşeuri generate, cât şi asupra bună-stării cetăţenilor din ţări sărace. Aceştia sunt de multe ori forţaţi să lucreze ca nişte sclavi pentru companii străine, pentru a-şi asigura un venit minim. Încă mai există în acest moment 1,3 milioane de oameni care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi.

3.       Buy nothing day încurajează consumul local

     Se presupune că stimularea consumului influenţează pozitiv dezvoltarea unei ţări. Însă, prin cumpărarea unor produse din lanţurile de hipermarketuri sau de la branduri străine, consumatorul nu contribuie decât în proporţie de 13% la stimularea economiei locale.În schimb, alegerea unor produse locale creează locuri de muncă şi ajută la protejarea mediului înconjurător. În cazul produselor importate, emisiile generate în timpul transportului le depăşesc uneori  pe cele din timpul producţiei bunurilor respective.

     Această mișcare începe să prindă contur și în țară, în special în rândul tinerilor. O formă de protest împotriva consumerismului și de susținere a Buy nothing day în același timp, este piesa de teatru „Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru, specatcol pus în scenă la Teatrul Național București.

     Sursa: http://www.green-report.ro/3-motive-pentru-a-sarbatori-ziua-in-care-nu-s...

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular