Festivalul concurs „Ancora” a început

20 Martie 2017, în Proiecte, Noutăți

Festivalul-concurs de scurtmetraje ANCORA 2017

”Fii regizorul tău! Scrie-ți scenariul!”

- Regulament de desfășurare –

Descriere

            Acest concurs se adresează tuturor celor interesați de concept: elevi, studenți, amatori dar și iubitori de film ce doresc să participe la acest festival prin înscrierea și prezentarea creațiilor artistice într-un cadru organizat de către Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași (Colegiul).

            Festivalul concurs de scurtmetraje ANCORA se află la ediția a II-a.

            În cadrul acestei ediții există o singură secțiune: Film de scurtmetraj.

            Această secțiune va cuprinde creații artistice, cinematografice, teasere cu o durată de maxim 15 minute, participanții având libertate deplină în ceea ce privește conținutul filmului, totuși trebuie să se țină cont de tema concursului. Anul acesta dorim să ”ancorăm” tematica acestei ediții în timpurile de demult ale Moldovei, în credință și spiritualitate, cultura medievală a Țărilor Române, muzica bizantină și medievală. Tema acestei ediții este: Cultură și muzică veche românească. Ca referință de concept puteți lua: tradiția veche românească, influențe bizantine în Iași/ Moldova/ Țara Românească, ideea vechiului în contrast cu noutatea contemporană, epoca fanariotă, etc. În cadrul acestei secțiuni va fi punctată originalitatea, modul artistic de realizare (scenariu, efecte, regie, modul de interpretare al actorilor, ș.a.m.d.).

           

 

Etapele de desfășurare

            a. Prima etapă - cea de selecție a scurtmetrajelor

            b. Etapa a doua ( cea de final) – etapa festivă

Criterii de participare:

 1. În cadrul acestui festival-concurs participanții trebuie să se înscrie sub forma unei echipe. Îndrumătorii/însoțitorii sunt acceptați sub formă de observatori.
 2. Fiecare film va fi înscris de către o echipă participantă. Echipa nu dispune de un număr limită, totuși, în cazul selectării pentru etapa finală, echipa își poate delega maxim 5 membri, fără însoțitor, dacă este cazul.
 3. Scurtmetrajul trebuie să se încadreze în cerințele prezentate mai sus, și anume, să aibă o durată de maxim 15 minute și să respecte tema concursului.
 4. Mesajul explicit sau/și implicit al filmului nu trebuie să denigreze sau să afecteze imaginea unei instituții, fundații, asociații, ONG, grup ș.a.m.d. Încălcarea acestui criteriu poate duce la respingerea creației și descalificarea echipei.
 5. Mesajul explicit sau/și implicit al filmului nu trebuie să condamne anumite practici sociale, nu trebuie să denigreze persoane defavorizate, minoritare, nu trebuie să instige la violență și nu trebuie să conțină un limbaj licențios sau tendențios la adresa unor persoane. De asemenea, folosirea oricărui element jignitor, ofensator la adresa unei persoane publice, politice, mondene, grup religios, etnic etc. este interzis și atrage după sine respingerea filmului și descalificarea din concurs.
 6. Creația ce conține scene ce pot afecta integritatea morală a vizualizatorilor atrage cu respingerea filmului și descalificarea echipei.
 7. Din proiectele trimise trebuie să rezulte implicarea exclusivă a participanților. În cazul în care există indicii de implicare a altor persoane neautorizate ori a profesioniștilor în domeniu ce nu sunt înscriși în cadrul acestui concurs, iar frauda este dovedită, această faptă se atrage cu respingerea filmului și descalificarea echipei.
 8. Aplicarea pct. (4), (5), (6) și (7) se face exclusiv de către juriul desemnat.

Toate datele de contact ale participanților vor fi trecute în fișa de participare online (ce se va publica în data de 27 martie 2017 pe site-ul Colegiului/Facebook), inclusiv datele celor ce au îndrumat tehnic/artistic echipa. De asemenea, responsabilitatea în ceea ce privește drepturile de autor aparține în exclusivitate realizatorilor. Prin participarea la Festivalul-concurs de scurtmetraje ANCORA, Colegiul își rezervă dreptul de a folosi materialele înscrise la concurs pentru a promova viitoarele ediții ale competiției. Totodată, Colegiul are dreptul de a beneficia de materialele înscrise și de a le aplica în cadrul proiectelor culturale, misionare, educative ale Colegiului ”Sfântul Nicolae”.

            Calendarul concursului:

 1. Etapa de trimitere a materialelor 27 martie – 15 mai (data poștei) : Echipele împreună cu îndrumătorii lor pot aplica în cadrul acestei competiții până la această dată. Orice creație artistică venită la sediul Colegiului după această dată este respinsă. Există o excepție: doar pentru motivele bine întemeiate, și cu acordul juriului, materialele vor putea fi înscrise după data limită.
 2. Etapa de selecție 15 – 16 mai: cele mai reprezentative creații artistice vor fi selectate de către juriu iar realizatorilor li se vor comunica participarea la finala ANCORA. Ei vor primi toate detaliile și informațiile necesare din partea organizatorilor.
 3. Seara de festival – festivitatea de premiere 20 mai 2016: detaliile desfășurării acestui concurs se vor comunica ulterior prin intermediul rețelelor de comunicare și socializare.

Detalii tehnice:

 •     Calitatea audio şi video a produsului final trebuie să fie corespunzătoare unei bune vizionări
 • Editarea se poate face cu orice soft de prelucrare video, începând cu Windows  Movie Maker, şi continuând cu cele mai des utilizate de către pasionaţii în domeniu: Ulead Studio Video, Pinnacle Studio, Adobe Premiere Pro etc.
 • Se recomandă ca produsul final să fie în format avi, mpg, wmv sau orice altă encodare, care va permite vizionarea materialului cu Windows Media Player și VLC.
 • Produsul final(filmul) poate fi expediat pe suport DVD sau prin WeTransfer pe e-mailurile comunicate mai jos.

 

Jurizarea

   Evaluarea lucrărilor va fi făcută de către un juriu format din specialiști în domeniul artei cinematografice, cărora li se vor adăuga și alte personalitați. Pe lângă criteriile punctuale de evaluare, specificate la fiecare secţiune, juriul va evalua în funcţie de:

 • Originalitatea scenariului;
 • Gradul de creativitate al întregului proiect;
 • Claritatea transpunerii mesajului în limbaj vizual;
 • Relevanţa pentru tema secţiunii;
 • Calitatea imaginii şi a sunetului;

Calitatea textelor literare şi nonliterare dedicate;

      În cazul în care proiectele cinematografice vor fi trimise prin poștă, ele trebuiesc livrate în două exemplare (DVD) la sediul Colegiului ”Sfântul Nicolae”, str. Agatha Bîrsescu, nr. 9 Iași,  jud. Iași, cod 700074 conform cu regulamentul concursului având mențiunea pentru concursul de scurtmetraje ANCORA.

 

 

Informații suplimentare:

 

Colegiul „Sfântul Nicolae”

Str. Agatha Bîrsescu, nr. 9, Iași, cod 700074, jud. Iași

colegiulsfântulnicolae.ro/ancora

e-mail: contact@colegiulsfantulnicolae.ro

facebook.com/colegiulsfnicolae

facebook.com/festivalconcursancora

 

Persoane de contact:

 

Coordonator Proiect - Popa Flavius-Ștefan, tel. 0755.560.531, popa.flavius.stefan@gmail.com

 

Coordonator eveniment/marketing – Șalgău George-Antonie, tel.  0758.353.239,

george.antonie.salgau@gmail.com

 

Coordonator PR/logistică – Jipa Iustinian, tel. 0747.814.020

iustin.jipa@yahoo.ro

 

Coordonator organizatoric – Onofrei Ionuț-Alexandru, tel.0760.084.481 onofreialexndru.ionut@gmail.com

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular