Noutăți si proiecte la Colegiu

5 Aprilie 2017, în Colegiu, Noutăți, Proiecte

Ultimele zile au fost pline pentru membrii comunității noastre și pentru toate acestea, aducem mulțumire lui Dumnezeu!

Pentru că proiectele au fost multe și mulți dintre prietenii Colegiului ar fi dorit să participe, ne-am gândit să postăm un articol în care să cuprindem unele din activitățile trecute dar și unele ce vor avea loc până la începutul vacanței de Paști. 

 

Crosul pentru Școli

           Pentru că anul trecut a fost un succes total, ne-am  înscris și anul acesta la Crosul pentru Școli. Este un mijloc prin care putem fi mai vizibili, oferind astfel mai multor oameni, oportunitatea de a se implica. La Cros vor fi prezenți peste 70 de alergători care vor încerca să-și atingă target-ul propus. Cei care doresc să ne susțină, o pot face pe site-ul Crosului pentru Școli, donând pentru unul din alergătorii noștri sau înscriindu-vă ca ambasador al Cutiei cu Papucei.

            Dacă doriți să susțineți acest proiect, vă invităm să luați legătura cu domnul Cristian Irina la numărul de telefon: 0741782124.

 

Cutia cu papucei

            Duminică, 2 aprilie, Cutia cu papucei pentru Ei a ajuns din nou la copii din parohia Pocreaca. Aceasta este una dintre parohiile de suflet pentru membrii comunității noastre, fiind printre primele locuri pe care le-am vizitat și cu care am conlucrat de-a lungul timpului.

DAU

            În fiecare seară de miercuri, fetele de la Colegiul Sfântul Nicolae se întâlnesc și gătesc pentru oamenii străzii. Pe lângă ingredientele necesare fiecări mâncări, ele adaugă din plin încredere, ospitalitate și speranță. A doua zi, joi, oamenii străzii găsesc la standul DAU o masă caldă și o vorbă bună, ambele la fel de necesare pentru o viață frumoasă. Cei care doresc să susțină activitatea fetelor DAU, o pot face donând alimente la numărul de telefon 0755086394.

Dăruiește un zâmbet

            Joia este o zi plină pentru comunitatea Colegiului. Săptămânal în această zi, are loc și proiectul „Dăruiește un zâmbet” prin care membrii comisiei proiecte aduc câte doi copii din parohiile partenere la un control stomatologic în Iași. Copiii primesc mai apoi o masă caldă, un kit cu produse de igienă și sunt conduși înapoi acasă, cu un zâmbet mai frumos decât înainte. Dacă doriți să-i susțineți în această activitate, membrii comisiei Proiecte pot fi găsiți la numărul de telefon 0752.213.296 – Stan Octavian.

Povești din Vatra Satului

            Duminică, pe data de 26 Martie 2017, un grup de voluntari ai Colegiului Sfântul Nicolae din Iași, au pornit în zori cu proiectul misionar-catehetic, „Povestiri din vatra satului”, cu gândul ca și de aceasta dată să aducă zâmbete pe fața copilașilor. Activitatea s-a desfășurat în parohia „Sf. Nicolae” Arama, în comuna Coarnele Caprei. Odata ajunși în parohia părintelui Iulian Apopei, după un drum lung peste dealurile Cotnarilor, aceștia au fost primiți cu o deosebită căldură atât de sfinția sa, cât și de enoriași.

Dialoguri la țintă

            Cuvântul cheie în comunitatea noastră este comunicarea dar noi încercă să extindem comuniunea bazată pe acest principiu și în exteriorul colegiului. De aceea, prin proiectul Dialoguri la țintă, avem posibilitatea să comunicăm, prin intermediul unui invitat, cu elevii liceelor partenere din Iași: C. Negruzzi, Octav Băncilă, etc. În data de 22 martie, părintele profesor Cezar Hârlăoanu a ținut un astfel de dialog cu elevii clasei a X-a a Colegiului Național „Mihai Eminescu” vorbind despre cele 10 porunci.

Serile în versuri - Nichita Stănescu

            Acesta este un proiect ce cheamă împreună iubitorii de sensibilitate și de pozie. Fiecare eveniment al acestui proiect este presărat cu poezii din opera unui poet comemorat în acea ediție. Pe data de 30 martie, a fost o seară în versuri dedicată poetului Nichita Stănescu. Peste 12 tineri talentați au recitat din poeziile poetului, readucându-l în memoria celor peste 50 de persoane prezente în public.

Expoziția de icoane pictate și ouă încondeiate – „Învierea - regăsirea bucuriei”

            Luni, 27 martie, la Colegiul „Sfântul Nicolae”din Iași, membrii din cadrul Comisiei Liturgice, sub îndrumarea Arhim. Hrisostom Rădășanu – consilier în cadrul sectorului de învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor și a Domnului Director Valentin Iulian Țoc, au realizat o expoziție de icoane pictate și ouă încondeiate, intitulată „Învierea – regăsirea bucuriei”, aceasta având loc în perioada 27 martie – 7 aprilie. Pentru organizarea acestui proiect au fost necesare câteva „frumuseți ale Ortodoxiei”, aduse din diferite zone ale țării, cum ar fi: județul Botoșani (parohia Buna-Vestire), județul Neamț (Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”), județul Suceava etc. Prin acest proiect ne dorim să aducem un zâmbet pe chipurile vizitatorilor colegiului, căci Învierea este, într-adevăr, un motiv de mare bucurie pentru noi, prilejuit de izbăvirea din robia morții și a păcatului.

Festivalul de scurt-metraje ANCORA

            Festivalul concurs de scurtmetraje ANCORA se află la ediția a II-a și se adresează tuturor celor interesați de concept: elevi, studenți, amatori dar și iubitori de film.

            Anul acesta dorim să ”ancorăm” tematica acestei ediții în timpurile de demult ale Moldovei, în credință și spiritualitate: cultura medievală a Țărilor Române, muzica bizantină și medievală. Tema acestei ediții este: Cultură și muzică veche românească. Unica secțiune a ediției din acest an va cuprinde creații artistice, cinematografice, teasere cu o durată de maxim 15 minute, participanții având libertate deplină în ceea ce privește conținutul filmului, totuși trebuie să se țină cont de tema concursului.

            Termenul de înscriere este 15 mai iar mai multe detalii puteți găsi pe pagina de facebook a proiectului.

Activitate misionară

            Activitatea misionară desfășurată de membrii Colegiului Sfântul Nicolae este un element caracteristic pentru comunitatea noastră. Parohiile partenere comisiei misionare sunt locuri în care mergem cu drag oridecâte ori avem ocazia. Pe data de 1 aprilie, 5 dintre misionarii colegiului au mers în parohia Doroșcani unde au ținut împreună o cateheză cu Maica Domnului. Au urmat apoi jocurile cu copii și despărțirea cu gândul și speranța revederii.

Greenopolis

            Ecologia este un element important pentru comunitatea noastră. Sâmbătă, 1 aprilie, 15 membri ai Colegiului au ajutat comunitatea din comuna Țuțora, jud. Iași la plantarea celor peste 7000 de puieți. Ziua a fost una plină de voie bună dar și de muncă fizică. Îmbinând utilul cu plăcutul, munca și voluntariatul, Greenopolis urmărește să înverzească orașul și să păstreze creația lui Dumnezeu așa cum El ne-a lăsat-o.

Muzeul Etnografic Aleph

            Dorind să împărtăşească şi altora din lucrul ce lor le fericeşte inima, cu susţinerea părintelui profesor Dragoş Bahrim, directorul seminarului ieşean, şi a directorului de la Colegiul „Sfântul Nicolae“, Valentin Ţoc, Grupul „Aleph“ a realizat un proiect unic în ţară: un muzeu etnografic volant, care să calce pragul liceelor teologice moldave şi care să aducă în atenţia tinerei generaţii valori peste care tinde să cadă negura uitării. Începând cu data de 4 aprilie, minunata comoară de tradiție și moștenire strămoșească este deschisă spre vizitare și la Colegiul Sfântul Nicolae. Vă așteptăm cu drag să ne pășiți pragul.

Frate de carte

            Anul acesta ne-am propus să înființăm în Republica Moldova 3 biblioteci. Astfel, comisia culturală a început să colecteze cărți: de la rude, de la prieteni dar în special de la editurile care au acceptat să ne susțină în acest demers. Proiectul își propune să răspundă nevoilor culturale ale beneficiarilor, să promoveze cultura și literatura română în spațiul basarabean, având ca scop final păstrarea vie a originii românești. ersoanele din comunitățile cărora li se adresează proiectul, vor avea acces la biblioteci care vor conține cărți din diverse domenii precum istoria, georgrafia, literatura română și internațională, biologie și altele. Aceste biblioteci se vor adresa tuturor categoriilor de vârstă: de la copii până la vârstnici. De asemenea, instituțiile partenere și beneficiarii proiectului vor fi puși în legătură cu diferite activități ale Colegiului ,,Sfântul Nicolae”, activități atât social filantropice, cât mai ale culturale. Dacă doriți să vă implicați și să susțineți în vreun fel acest proiect luați legătura cu colegii noștri de la comisia culturală: 0754.282.503 – Ștefania Alistar

            Alți membri ai acestei comisii au decis să se axeze mai mult pe cercetare. Astfel, ei au ales ca subiect de cercetare personalitățile române care au avut pe parcursul carierei lor influențe în cadrul Bisericii. O dată la 2 săptămâni vor publica câte un articol care să reflecte munca lor. Puteți urmări cum decurge această cercetare online pe pagina de facebook a Colegiului și pe site.

 

Sfânta Liturghie

            Săptămânal, miercurea, membrii Colegiului se întâlnesc în comuniune la Sfânta Liturghie. Deși ne ocupăm de diverse activități, marea majoritate suntem studenți teologi și cel mai bine îi stă unui teolog la slujbă. Ușa Catedralei Sfântul Gheorghe – vechiul paraclis mitropolitan – este deschisă tuturor celorcare doresc un răgaz de liniște și convorbire cu Dumnezeu la începutul zilei de miercuri. Slujba începe la ora 6:00 iar răspunsurile sunt date de membri ai Colegiului.

Interviurile Question Mark

            Redacția „Alpha” a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași a inițiat proiectul intitulat „Question Mark”. Tinerețea este vârsta întrebărilor și a căutărilor, iar mulți tineri au nelămurii cu privire la ceea ce reprezintă activitatea Bisericii, a doctrinei și învățăturilor ei, și modul cum se raportează aceasta la societate. Prin „Question Mark” încercăm să răspundem unor întrebări ce vizează tânara generație. În ajutorul nostru vin invitații pe care-i avem, și pe care-i vom avea, majoritatea fiind profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași dar și de la alte facultăți ale Universității Al. I. Cuza”. Acest proiect se va extinde, iar pe viitor vom invita oameni de seamă și din rândul altor domenii. Teologia ca știință a sufletului nu poate sta despărțită de celelalte discipline, iar tinerii din ziua de azi au nevoie de susținere și de răspunsuri într-o societate în continuă schimbare.

Până în prezent, 5 interviuri publicate și finalizate. Interviul Question Mark apare în fiecare luni. Puteți adresa întrebări invitaților la următoarea adresă de e-mail: questionmarkcsn@gmail.com .

Cuvântul Duminical

            Săptămânal, duminica, comisia misionară scoate un cuvânt duminical în care cuprinde o scurtă predică la Evanghelia citită în duminica respectivă. Ele sunt făcute de studenții facultății de Teologie. Cel mai mare beneficiu al acestui proiect, așa cum îl văd membrii comisiei misionare care-l organizează este acela că îi pregătește pentru viitoarea activitate de preot sau profesor de religie.

15’

            Proiectul 15’ este unul prin definiție cultural. La fiecare ediție este invitată o personalitate care în cadrul evenimentului susține o prezentare pe o temă stabilită de comun acord cu organizatorii. Următoarea ediție, cea din 6 aprilie îl va avea ca invitat pe părintele Răzvan Ionescu Paroh al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva” din Paris. Părintele va susține o prezentare cu tema „Credibilitatea noastră în fața oamenilor”. Printre invitații care de-a lungul timpului au participat la acest proiect se numără și alte personalități clericale dar și laice deopotrivă: pe domnul conf. dr. Sebastian Moldovan, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”, din Sibiu, părintele Ieromonah Macarie de la Mănăstirea Simonos Petras din Athos, domnul Petronel Zahariuc, decanul Facultății de Istorie din Iași, domnul profesor doctor Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași și mulți alții.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular