”Cutia cu papucei pentru Ei” își reia activitatea

8 Noiembrie 2016

Noul an universitar aduce pentru Colegiul Sfântul Nicolae atât implementarea de proiecte noi cât și o continuitate a celor deja existente. Printre proiectele cu tradiție în comunitatea Colegiului se regăsește și  ”Cutia cu papucei pentru Ei”, a cărui activitate a fost reluată pentru prima dată în acest an pe data de 6 noiembrie.

Astfel, o parte din membrii Colegiului Sfântul Nicolae au vizitat în această zi parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Roma de Jos – Teișoara, județul Botoșani. Deși vremea de afară s-a dovedit mohorâtă și răcoroasă, studenții au găsit în cadrul parohiei o atmosferă caldă și au fost întâmpinați cu bucurie de părintele paroh, Constantin Puiu, care săvârșea slujba acatistului Mântuitorului Iisus Hristos însoțit de vocile tremurânde ale copilașilor din parohie. După slujba acatistului, a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile la strană au fost date de către membrii Colegiului. La sfârșitul slujbei, pe un ton încărcat de emoții și bucurie, copiii din parohie ne-au oferit un scurt moment de recitare de poezie, iar părintele Constantin Puiu a completat activitatea printr-o istorisire în imagini a evoluției vieții parohiei din momentul în care a fost preluată de sfinția sa.

După Sfânta Liturghie, a urmat agapa oferită de către preotul paroh, iar la finalul acesteia, membrii Colegiului au pregătit o scurtă activitate pentru copii, aceștia primind diverse materiale necesare pentru un mic atelier de creație. Dat fiind faptul că ne aflăm în preajma sărbătoririi Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, copiii ne-au ilustrat prin desenele, inocența și puritatea lor felul în care își imaginează că ar arăta îngerii care îl înconjoară de Dumnezeu și îi păzesc pe ei. Bucuria copiilor a fost imensă, atât datorită darurilor primite, cât și datorită faptului că preț de mai multe ore ne-am pus la dispoziția lor pentru a le aduce zâmbetul pe buze, activitatea propriu-zisă devenind atât pentru ei, cât și pentru noi, studenții, ”joc și joacă”.

Membrii Colegiului au împărțit încălțăminte de iarnă pentru 18 copii provenind din familii nevoiașe din cadrul acestei parohii. Bucuria, căldura sufletească și recunoștința copiilor care au primit acest dar a fost de nedescris, acest fapt reprezentând cea mai mare satisfacție posibilă atât pentru cei care se ocupă de gestionarea proiectului cât și pentru cei care donează dând astfel posibilitatea ca acesta să fie concretizat.

La sfârșitul activității, părintele ne-a declarat: ”Cu un firesc dezarmant pentru cel interpelat, acești tineri m-au surprins, m-au bucurat și m-au onorat în același timp. Au petrecut (după ce au cântat la Sfânta Liturghie) aproximativ trei ore cu câțiva copii din parohia noastră întâmpinându-i cu căldură și dragoste multă, cu tandrețe și entuziasm, cu voioșie și modestie transpunându-i pe un tărâm de foc și freamăt cald, propriu copilăriei autentice. Copiii din parohie au fost furați la propriu de atmosfera caldă.

M-au uimit și m-au bucurat cu toții și sincer, am trăit cu nostalgie drama multora dintre ei (unii prea săraci, alții lipsiți de afecțiunea mamei sau poate de autoritatea tatălui, dar o parte pur și simplu nemotivați), însă toți au încheiat prin a dori să-și prelungească șederea în compania tinerilor studenți”

Nu putem spune că această activitate a avut o direcție unilaterală deoarece atât cei din parohie, cât și noi, tinerii, am beneficiat în urma acestei întâlniri cu copiii și preotul paroh, zâmbetele acestor copii minunați având o valoare de neprețuit. Mulțumim tuturor celor care prin diverse mijloace fac posibile aceste vizite și sperăm că viitoarele întâlniri cu alți copii se vor bucura de aceeași atmosferă caldă și de același entuziasm de ambele părți.

Imaginea a fost ștearsă.

                                                                                                                                       Larisa Elena Alui-Gheorghe